Johan Huizinga 1872-1945

Over mij / contact

Deze website is een persoonlijk initiatief.

Over mij

Mijn naam is Jilles van den Doel, geboren in 1950 te Maassluis en nu woonachtig daar waar Johan Huizinga en zijn voorouders woonden. Mijn eigen – erg verre voorouders – woonden in het dorp Doel, bij Antwerpen. Na een technische opleiding, een baan als machinebankwerker en het vervullen van de militaire dienstplicht ben ik een verpleegkundige opleiding gaan volgen. Heb als algemeen verpleegkundige en als psychiatrisch verpleegkundige gewerkt. Na een docentenopleiding heb ik ruim vijftien jaar in het verpleegkundig onderwijs gewerkt. De laatste twaalf jaar heb ik gewerkt als stafmedewerker in de zorg voor mensen met een chronische aandoening. Mijn werk richtte zich op het ondersteunen van de eigen regie – en het betrekken van mensen met een chronische aandoening  bij het ontwikkelen van beleid. Door bezuinigingen in de gezondheidszorg ben ik in 2011 mijn baan kwijt geraakt.

Aanleiding

Aan bijzondere individuele ervaringen wordt in de gezondheidszorg – wetenschappelijk gezien – vrijwel geen waarde gehecht. Dit heeft jaren mijn aandacht gehad maar er lijkt op dit gebied eerder een verharding op te treden dan meer openheid. Op historisch gebied ontdek ik een – in mijn ogen – gelijksoortig verschijnsel. De geschiedfilosoof Frank Ankersmit noemt het ‘de sublieme historische ervaring’, Marcel Proust schreef erover in zijn meesterwerk betreffende het onderzoek naar de verloren tijd en … ja, daar is tie dan …. Johan Huizinga gaf de bijzondere individuele (historische) ervaring de naam ‘historische sensatie’ . Een groot wetenschapper die waarde hecht aan bijzondere individuele ervaringen, daar moet ik meer van weten. Zo ontstond in 2007 mijn interesse voor het leven en werk van Johan Huizinga.

Doel van de website

Diverse zaken spelen mee: 1) Aandacht voor – en het nader ontwikkelen van – onderzoekmethoden die raken de hierboven beschreven vormen van historische ervaringen. 2) Het in contact komen met u die dit leest, het samenwerken aan dit thema!  3) Er zelf van te leren, en 4) Een pleidooi voor een duurzaam aandenken in Groninger inzake Johan Huizinga (zie Huizinga wandeling / aanleiding).

Werkwijze

Mijn idee is met deze website ruimte te geven aan ieder die zich betrokken voelt bij Johan Huizinga en/of  de ‘historische ervaring c.q. sensatie’. Een speelplaats waar we op basis van informatie en intuïtie kunnen experimenteren c.q. doen. Het initiatief is nog jong: hoe dit nader vorm te geven?

Contact

Neem via het onderstaande formulier contact met me op.

* indicates required field