Johan Huizinga 1872-1945

Huizinga archief

Voor de bestudering van Huizinga’s werk is zijn archief onmisbaar. Tot het eind van de twintigste eeuw ontbrak een adequate ontsluiting in de vorm van een gedetailleerde inventaris. Deze inventaris is in 1998 verschenen en biedt de mogelijkheid om het archief gericht te bestuderen. De inventaris bevat tevens een nieuwe bibliografie van Huizinga’s publicaties. De Universiteitsbibliotheek Leiden heeft bij de verschijning van de inventaris en bibliografie van Johan Huizinga een tentoonstelling georganiseerd (nov./dec. 1998).

Op basis van deze tentoonstelling heeft Anton van der Lem een keuze uit het archief van Johan Huizinga samengesteld welke als digitale tentoonstelling valt te bezichtigen:

Digitale Tentoonstellingen, Universiteitsbibliotheek Leiden,
Het sobere deel der kenbare waarheid.

Het zogeheten Huizinga-archief is buitengewoon omvangrijk en divers. Het belangrijkst zijn de aantekeningen voor en manuscripten van colleges en boeken, artikelen, voordrachten en recensies. Daarnaast bevat het archief foto’s, tekeningen, brieven en persoonlijke documenten en bezittingen. Het merendeel van het archief is ondergebracht bij de Leidse Universiteitsbibliotheek. Andere instellingen die materiaal beheren zijn de Koninklijke Bibliotheek, het Nederlands Letterkundig Museum en het Universiteitsmuseum Groningen.

Uitgebreide – bijzonder gedetailleerde – informatie:
Anton van der Lem: Inventaris van het archief van Johan Huizinga ; Bibliografie 1897-1997, 1998 Universiteitsbibliotheek Leiden.3 Comments

 1. Marten van Harten schreef:

  Ik ben bezig met een historische biografie van prof. R.P. Cleveringa, kwam o.m. in het familiearchief materiaal tegen over laatste jaren van Huizinga in Cleveringa’s vakantiehuis in De Steeg, ben zeer benieuwd naar correspondentie tussen beiden in Interbellum.

  • Jilles van den Doel schreef:

   De briefwisseling van Johan Huizinga is in 3 delen verschenen (1989/1991). Daarin staan alleen in deel 3 brieven aan Cleveringa en echtgenote. Het betreft brieven vanaf 1941:
   Aan R.P. Cleveringa – 1 brief
   Aan R.P. Cleveringa en H. Cleveringa-Boschloo – 2 brieven
   Aan H. Cleveringa-Boschloo – 1 brief
   In andere brieven wordt een dozijn keer verwezen naar Cleveringa. Ook hier pas vanaf 1941, dus geen Interbellum correspondentie in de (uitgegeven) briefwisseling.

   Recent kwam ik op het Internet een aanzichtkaart tegen met het buitenhuis in De Steeg, afzender: Dineke Cleveringa, Cleveringa’s dochter. Bij interesse stuur ik je de link toe – laat het me weten.

   • Marten van Harten schreef:

    Bedankt, de link is zeer welkom. Zelf ben ik in de inventaris van het Cleveringa-archief o.m. een katern tegengekomen met gebeden van Huizinga tijdens zijn verblijf in De Stins 1944-1945.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *