Johan Huizinga 1872-1945

Ontstaan Johan Huizinga wandeling

De Huizinga excursie is ontstaan in 2009. Er is toen een ludieke wandeling georganiseerd als zijnde een zoektocht naar de historische sensatie. De wandeling – een ode aan Johan Huizinga – werd gevoed vanuit kwaadheid op de gemeente Groningen. Nu anno 2011 heeft de wandeling zich ontwikkeld tot een excursie waarbij u in twee dagdelen Johan Huizinga zeer dicht kan benaderen.

Toelichtende tekst bij het initiatief in 2009:

Twee vrienden: ‘Dirk Karsies’ en ‘Jilles van den Doel’ gaan zaterdag 31 januari op ludieke wijze op zoek naar de historische sensatie. Ze treden in de voetsporen van Nederlands beroemdste historicus, de in stad Groningen geboren en (haast de helft van zijn leven) getogen Johan Huizinga. Ze doen dit exact 90 jaar nadat Huizinga zijn meesterwerk ‘Herfsttij der middeleeuwen’ heeft afgerond.

Aanspreken
Huizinga laat deze mannen genieten van het verleden. Wat is het dat Huizinga, zo’n honderd jaar nadat hij in Groningen hoogleraar geschiedenis was, nog de belangstelling voor geschiedenis kan doen ontwaken c.q. opvlammen? Huizinga weet met name de amateur historici zoals Dirk en Jilles bijzonder aan te spreken.

Kwaadheid
Buiten dat Huizinga zo aanspreekt is er ook kwaadheid dat Groningen deze grote historicus vergeten lijkt te zijn. Leiden, waar Huizinga na Groningen naar toe is gegaan, heeft een Huizinga gebouw, een jaarlijkse Huizinga-lezing en zelfs een standbeeld van Huizinga. Amsterdam heeft het Huizinga Instituut, een onderzoeksinstituut voor cultuurgeschiedenis.
Verder hebben beide steden een straat naar Huizinga vernoemd. En Groningen? Groningen heeft niets dat hem eert, terwijl hier zijn wortels liggen, hier de basis is gelegd voor zijn werken. Groningen is hem – op Wessel Krul en Catrien Santing na – uit het oog verloren. Natuurlijk heeft Frank Ankersmit, een groot geschiedfilosoof, met zijn werk over de sublieme historische ervaring (Socrates wisselbeker 2008), de cultuur die Huizinga heeft neergezet, in Groningen nader uitgewerkt.

Groot man
Mogelijk is er geen boek in de Nederlandse beschavingsgeschiedenis dat zo spraakmakend is geweest als Herfsttij der middeleeuwen. Een boek dat negentig jaar na uitgave nog actueel is. De dertigste druk (2008) kunt u voor zestig euro (- 5 eurocent) aanschaffen. Herfsttij is in negentien talen uitgegeven. Huizinga is de brenger van de ‘historische sensatie’. Schreef zeventig jaar geleden een visionair -en tot op heden nog actueel- boek over het spelelement in de cultuur: ‘Homo Ludens’ en introduceerde hiermee het woord ‘ludiek’ in Nederland. Behaalde bij de verkiezingen van Nederlands grootste wetenschapper van de twintigste eeuw de zevende plaats. Was een Europeaan van het eerste uur. In 1938 genomineerd voor de Nobelprijs voor de literatuur. Wist geschiedenis als verhaal te brengen. Is de grondlegger van de cultuurgeschiedenis in Nederland. En deed (veel) meer. Ook bezorgde hij prinses Juliana een (ere)doctoraat en was getuige bij haar huwelijk met Bernard.

Ode aan Huizinga
De vrienden willen met het volgen van de Huizinga Route in de eerste plaats een ode aan Johan Huizinga brengen …. en samen een leuke dag hebben. Ook willen zij door -als het ware- in zijn huid te kruipen hun historisch besef verdiepen om zo meer open te staan voor een historische sensatie: “Een als ‘waar’ of ‘echt’ beleefde ervaring van het verleden in het heden”. Het liefst zien ze de Huizinga Route als opzetje naar een ‘blijvend aandenken’ in Groningen. Laat Leiden en Amsterdam, die nu de Huizinga-eer opstrijken, iets zien van een hoger niveau! Er gaat per slot niets boven Groningen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Couldn't connect to server