Johan Huizinga 1872-1945

140e geboortedag

HUIZINGA-AVOND – Vrijdag 7 december 2012

Johan Huizinga en Groningen

Herdenking 140e geboortedag van Johan Huizinga

Johan Huizinga is in Groningen geboren, volgde er zijn opleiding en was er hoogleraar Geschiedenis. In deze stad woonde hij – met een onderbreking van 8 jaar – van 1872 tot 1915. Wat deed Huizinga in het ‘Fin de Siècle’, de tijd van de ‘Jugendstil’, in Groningen? Wat weten we over zijn familie? Door wat en wie liet hij zich inspireren? En wat valt er te zeggen over de relatie tussen Huizinga’s Groningse achtergrond en zijn mondiale bekendheid? Anders gezegd: is Groningen de kraamkamer van zijn bijzondere prestaties?

Beno Hofman, Groninger stadshistoricus, en Wessel Krul,  hoogleraar moderne kunst- en cultuurgeschiedenis – gepromoveerd op Huizinga – gaan nader in op deze vragen. Voor geïnteresseerden in geschiedenis, filosofie, literatuur, kunst en cultuur is dit een avond om niet te missen.

Datum    : Vrijdag  7  december  2012
Tijd          : Van 20.00 tot 22.00 uur
Plaats     : Doopsgezinde kerk, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen

Programma

20.00   Opening en inleiding
             Jilles van den Doel, initiatiefnemer Huizinga-avond

20.10   Een Groninger met doopsgezinde wortels
             Beno Hofman, Groninger stadshistoricus

20.40   Pauze

21.00   Geschiedenis, kunst en leven
             Wessel Krul, hoogleraar moderne kunst- en cultuurgeschiedenis RUG

21.30   Discussie en afronding

De toegang bedraagt: 5 euro, studenten 2 euro. Graag opgave vooraf: info@johanhuizinga.nl

Over Huizinga
Wereldwijd worden boeken van Johan Huizinga, geschreven in de eerste helft van de twintigste eeuw, vandaag de dag nog steeds gelezen. De bekendste zijn ‘Herfsttij der middeleeuwen’ (1919) en ‘Homo Ludens’ (1938); deze werken blijven boeien, men blijft ze herdrukken en vertalen. Ook het begrip ‘historische sensatie’, dat Huizinga in 1920 introduceerde, wordt nog steeds gebruikt. Frank Ankersmit liet zich er door inspireren bij het schrijven in 2007 van ‘De sublieme historische ervaring’, een boek waar hij de Socrates Wisselbeker voor kreeg, voor het Rijksmuseum was dit begrip een belangrijk thema bij het schrijven van hun geschiedenisboek (2005). Bij de viering in 1914 van het 300 jarig bestaan van de Groninger Universiteit verzorgde Johan Huizinga het gedenkboek. Klaas van Berkel, die momenteel het jubileum van 2014 voorbereidt, beschouwt dit als één van Huizinga’s beste werken. Naast o.a. Hella Haasse en Harry Mulisch is Johan Huizinga een van de Nederlanders die ooit zijn genomineerd voor de Nobelprijs voor Literatuur.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Couldn't connect to server